Ștafete educație fizică și sport. Exemple de ștafete ce pot fi realizate în orele de sport dar și în alte forme de practicare a activitaților sportive.

1. Ștafeta cărților

Materiale necesare:

  • un cerc, copete, 16 cărți sau cartonașe numerotate.

Descrierea ștafetei:

Pentru realizarea ștafetei este nevoie de 16 cărți sau 16 cartonașe numerotate.

Cărțile sau cartonașele numerotate vor fi în felul următor:

  • patru cărți de numărul 2;
  • patru cărți de numărul 3;
  • patru cărți de numărul 4;
  • patru cărți de numărul 5.

Colectivul de elevi va fi împărțit în 4 echipe egale ca și număr de elevi. Materialele și grupele de elevi vor fi așezate ca și în figura alăturată.

Cele 16 cărți vor fi așezate în cercul din mijloc cu fața în jos (să nu se vadă numărul cărții). Fiecare echipă trebuie să adune patru cărți de un anumit număr, de exemplu:

  • echipa roșie cărțile cu numărul 2;
  • echipa verde cărțile cu numărul 3;
  • echipa albastră cărțile cu numărul 4;
  • echipa mov cărțile cu numărul 5.

La fluierul profesorului primii elevi de la fiecare echipă aleargă până la cercul din mijlocul terenului, ajunși la cerc aceștia își aleg o carte. 

Dacă cartea aleasă este cartea cu numărul corespunzător o duc la echipa de unde au pornit, dacă cartea pe care au luat-o nu este cea bună o așează înapoi cu fața în jos și se întorc în alergare la echipa proprie fără carte.

În momentu când primii jucători ajung înapoi la echipa de unde au pornit, bat palma cu următorii elevi care pornesc în alergare la cerc.

Ștafeta continuă până când una dintre echipe adună cele 4 cărți. Această echipă va fi câștigătoare. 

2. Ștafeta “Urmărește cercul”

Materiale necesare:

Descrierea ștafetei:

Cele 3 cercuri vor fi legate fiecare cu o coardă de sărit. Se vor forma trei echipe egale ca număr de elevi. Fiecare echipă va avea un cerc de care va fi legată o coardă de sărit.

De la fiecare echipă un elev va fi desemnat “trăgătorul cercului” cel care va trage cercul. În interiorul cercului (cercul este așezat pe sol) va sta primul elev de la fiecare echipă.

Ștafeta începe la fluierul profesorului. Trăgătorul cercului trage cercul după el, iar elevul aflat în cerc îl urmează cu pași mărunți, aceștia ocolesc conul aflat la 10-12 m distanță după care se întorc în același fel la echipa proprie.

Trgătorul cercului râmâne același se schimbă doar elevul din interiorul cercului. Elevul care a lucrat se așează la coada șirului. Câștigă echipa care termină prima.

Variantă de progresie a ștafetei.

 Se menține aceiași structură și modalitate de desfășurare a ștafetei doar că elevul din interior primește o minge de baschet sau o minge de handbal

Elevul din interior urmărește cercul efectuând dribling în exteriorul cercului.


Jocuri de mișcare aici.