Atacul împreună cu apărarea constituie cele două faze fundamentale ale jocului de baschet.

Fără a diminua rolul apărării în jocul de baschet, atacul este factorul de care depinde succesul, victoria într-un meci.

Jocul de baschet constă dintr-o luptă continuă între apărare şi atac, avantajul fiind de cele mai multe ori de partea atacului, deoarece posesia mingii constituie o garanție a posibilităților de a înscrie coș și prezintă avantajul de a deține inițiativa.

Principiile atacului în jocul de baschet

Principiul atacării coșului advers.

Aplicarea acestui principiu constituie nota specifică a atacului, determinând orientarea tuturor acțiunilor în direcția realizării scopului imediat al fiecărei faze ofensive de joc.

Principiul atacării coşului trebuie să stea la baza stabilirii concepției de atac a echipei, precum şi la baza circulațiilor tactice care sunt utilizate în pregătirea atacului.

În cadrul sistemelor de atac, aplicarea acestui principiu se realizează prin orientarea circulației de minge şi de jucători în„adâncime”, către coş.

Principiul posesiei mingii

mingi pentru dribling baschetReprezint condiția esențială atacului. Se cunoaşte cât de greu îi este unei echipe să intre în posesia mingii fără primi coş.

Dacă situația de pierdere a posesiei mingii fără a înscrie un coş se repetă de mai multe ori, rezultatul nu-i poate fi favorabil echipei respective.

Aplicarea principiului posesiei mingii presupune a nu se pierde mingea decât ca urmare a unei eventuale aruncări la coş ratate. Atacul trebuie astfel desfăşurat încât să se termine cu aruncare la coş motivată tactic.

Păstrarea posesiei mingii în acițunile tehnico-tactice individuale se realizează printr-o bună protejare a ei. În combinațiile colective, posesia mingii se păstrează printr-o bună circulație tactică , prin echilibrul defensiv şi prin acițunea de „dublare”.

Adaptarea atacului la specificul apărării adverse

Pentru ca jucătorii în atac să manifeste inițiativă şi să-şi impună ritmul de joc, este necesar să țină seama de particularitățile apărării adverse şi de sistemul de apărare folosit de aceasta.

În funcție de aceste particularități atacanții trebuie să aleagă şi să aplice în joc atât sistemul de atac cât şi acțiunile tehnico-tactice individuale şi colective cele mai indicate.

Determinarea apărătorilor să comită  greșeli și valorificarea acestora.

Organizarea şi pregătirea atacului urmăreşte să învingă rezistența apărării, contracarând măsurile pe care le, -a luat aceasta pentru a nu permite înscrierea de coşuri.

Pregătirea atacului determină adversarul să facă greşeli în apărare, greşeli care-l pun în inferioritate în lupta directă cu atacantul.

Aceste greşeli trebuie valorificate, ele oferind condiții mai uşoare de rezolvare a acțiunilor finale.


Accesorii antrenament sportiv/lecții EFS – Click aici.

Alte articole specifice jocului de baschet – Click aici.


Bibliografie articol

  1. Florentina Popescu, “Baschet – Curs de bază”, Editura Fundației România de mâine, Bucurețti, 2006