În prezentul articol vă prezentăm pe scurt fazele apărării specifice jocului de baschet.

Echilibrul defensiv

Reprezintă prima fază a apărării care, aplicată riguros, contribuie la pre întâmpinarea contraatacurilor adverse şi dă curaj coechipierilor să se avânte cu un coeficient de risc rațional în efectuarea aruncărilor la coş chiar din situații mai dificile.

Echilibrul defensiv constă din anumite măsuri de apărare, preventive, luate de echipa aflată în atac în timpul organizării unei acțiuni cu finalizare la coş.

Echilibrul defensiv se asigură de unul-doi jucători care se plasează în zona de atac între cercul central şi primul sau primii apărîtori.

Pierderea posesiei mingii

Este faza care determină trecerea echipei din situația de atac în cea de apărare. Pierderea posesiei mingii poate fi determinat de:

  • aruncare la coş reuşit = pierdere normală;
  • aruncare la coş nereuşită = pierdere plauzibilă;
  • comiterea unor infracțiuni (paşi, dublu dribling, greşeală personală) sau pierderi de minge (pas la intercepție, scoaterea mingii din dribling, ) = pierdere neobişnuită.

Oprirea contraatacului advers

Oprirea contraatacului inițiat de adversari ca urmare a unei pierderi neobişnuite a mingii (exemplu: intercepție) revine jucătorilor care asigură echilibrul defensiv.

Ei vor acționa unul, la jucătorul care a intrat în posesia mingii şi încearcă să lanseze contraatacul, celălalt, la vârful de contraatac.

În cazul lansării contraatacului, ca rezultat al recuperării defensive, oprirea va fi efectuată de jucătorul aflat în imediata apropiere a celui care a recuperat mingea.

Replierea (retragerea în apărare)

Este acțiunea care, de cele mai multe ori, condiționează succesul celorlalte faze care urmeaă în apărare.

După pierderea posesiei mingii în atac, jucătorii trebuie să se retragă imediat în apărare, cu excepția celor care încearcă să oprească contraatacul.

Ocuparea și organizarea dispozitivului de apărare

Această fază începe cu retragerea jucătorilor în apărare, în care fiecare apărător împiedică atacul să înscrie coş şi, în acelaşi timp, îşi organizează zona de apărare, barând căile de acces spre coş.

Reluarea posturilor în apărare coincide cu organizarea dispozitivului în cadrul sistemului defensiv adoptat de echipă.

Apărarea în dispozitiv

Constă în aplicarea acțiunilor individuale şi colective în cadrul dispozitivului sistemului defensiv al echipei. Ea are un caracter organizat şi scoate în evidență  relația atacant-apărător, precum şi nivelul de pregătire al acestora.

Apărarea în dispozitiv constituie faza de bază cu cea mai mare frecvență a apărării şi are durata de aplicare cea mai îndelungat.

Urmărirea și recuperarea defensivă

Constituie ultima fază a apărării. Ea are loc ca urmare a unei finalizări ratate de adversari, fiind caracteristică pentru intrarea în posesia mingii ricoşate din panou sau inel şi scoate în evidență unele calități şi particularități ale jucătorilor, cum sunt: statura, detenta, combativitatea, etc.


Accesorii antrenament sportiv/lecții EFS – Click aici.

Alte articole specifice jocului de baschet – Click aici.